Klaes Sikkema
  • Man
Delen op Facebook MySpace

Ontvangen cadeaus

Cadeau

Klaes Sikkema heeft nog geen cadeaus ontvangen

Een cadeau geven

 

De pagina van Klaes Sikkema

Recente activiteiten

Jan Dirven heeft een reactie achtergelaten voor Klaes Sikkema
"Hallo Klaes, Klopt ook met mijn ervaringen bij de rijksoverheid (waar ik mijn hele leven heb gewerkt) en bij bedrijven en instellingen (waar ik veel mee te maken had). Geldt in principe voor alle vertikaal hiërarchische gestructureerde…"
7 Dec 2011
Jan Dirven heeft een reactie achtergelaten voor Klaes Sikkema
"Dag Klaes, welkom op deze site met een blog over communities of Practise. Dat vergt een fundamentele cultuurverandering van verticale hiërarchische organisaties. Hoe dat te stimuleren en versnellen? Groet, namens het beheerteam, Jan Dirven."
6 Dec 2011
Klaes Sikkema posted a blog post

terugkeer van het gilde

 “Het Gilde is dood, lang leve het gilde"Steeds meer leven we in een maatschappij die gedomineerd wordt door de consument en niet langer door de producent. Consumenten dwingen ons om snel in te spelen op hun veranderende behoeftes. Om als organisatie aan deze vraag te kunnen voldoen, zal een organisatie haar vermogen tot adaptie moeten vergroten en manieren zien te vinden om op korte termijn de beschikking te hebben over competenties die niet in huis aanwezig zijn. Laten we eens ‘vooruit kijken…See More
5 Dec 2011
Klaes Sikkema is nu lid van Horizontalisering.nl
5 Dec 2011

De blog van Klaes Sikkema

terugkeer van het gilde

Geplaatst op 5 December 2011 om 10.35 0 Opmerkingen

 “Het Gilde is dood, lang leve het gilde"Steeds meer leven we in een maatschappij die gedomineerd wordt door de consument en niet langer door de producent. Consumenten dwingen ons om snel in te spelen op hun veranderende behoeftes. Om als organisatie aan deze vraag te kunnen voldoen, zal een organisatie haar vermogen tot adaptie moeten vergroten en manieren zien te vinden om op korte termijn de beschikking te hebben over competenties die niet in…

Doorgaan

Prikbord (3 commentaren)

Je moet lid zijn van Horizontalisering.nl om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Horizontalisering.nl

Op 18 Januari 2021 om 23.37 zei Stella Abud...

Goede dag,

Hoe gaat het met je? Ik heb interesse in je gewekt nadat ik je korte profiel had doorgenomen en vond het nodig om je onmiddellijk te schrijven. Ik heb iets heel belangrijks om aan u te onthullen, maar ik vond het moeilijk om mij hier uit te drukken, aangezien het een openbare site is. Kunt u mij contacteren op: (mrsstellaabudheir@gmail.com) voor de volledige details.

Fijne dag

Godzijdank zegene.

Stella.

Op 7 December 2011 om 2.58 zei Jan Dirven...

Hallo Klaes,

Klopt ook met mijn ervaringen bij de rijksoverheid (waar ik mijn hele leven heb gewerkt) en bij bedrijven en instellingen (waar ik veel mee te maken had). Geldt in principe voor alle vertikaal hiërarchische gestructureerde organisaties (dus waar iemand de baas is, eindverantwoordelijk is). De Duitse socioloog Niclas Luhmann heeft zijn leven besteedt om de werkingsmechanismen, cultuur, impulsen, barrières, beperkingen, etc van zulke organisaties te doorgronden. Erg boeiend. Blijken uiteindelijk zelfreferentiele, bureaucratische  systemen te zijn die die zichzelf op de kaart moeten blijven zetten (dus vooral eigen doelen i.pv. maatschappelijke doelen nastreven) en waar machtsverhoudingen centraal straan (dus niet zoiets al co-creatie). Zulke systemen kunnen wel omgaan met vragstukken waarbij consensus bestaat over waarden en gegevens (Zie Hisschemöller en Hoppe), maar niet met complexe wicked problems waar dat niet het geval is. Dan faalt dat systeem en is een fundamentele verandering nodig (zie crises van vele systemen: financieel, economisch, voedsel, water, energie/klimaat, zorg onderwijs etc). Dan zijn innovatieve netwerken oftewel communities of practise nodig voor systeeminnovaties: niet macht maar vertrouwen is daar de basis van vernieuwers die deels dezelfde doelen nastreven, maar elkaars inzet/middelen daarvoor gezamenlijk nodig hebben. De vraag kan nu precieser worden geformuleerd: hoe kan de institutionele ruimte worden gecreëerd voor zulke horizontale netwerken die in feite inbreken in de vertikale wereld, waar macht en invloed niet zomaar vrijwillig wordt afgestaan. Dat geldt ook voor de vertikale politiek van de representatieve democratie; die politiek is dan ook eerder een bariière dan een hulp en vergt derhalve ook om systeemverandering.

Systeeminnovaties/transities zijn inderdaad moeizame langdurige trajecten en de druk van de crises helpen daar wellicht bij. Is overigens niet te merken aan dit kabinet of aan EU-leiders, die meer op restauratiekoers zitten van de oude systemen en op de beheersing en controlmechnismen daarvan, dan op fundamentele verandering van deze systemen. Dat komt omdat ze compromissen sluiten over korte termijn voor- en nadelen en niet toekomen aan consensusbuilding over langere termijn visies gebaseerd op sociale, economische, ecologische en politiek-bestuurlijke waarden, belangen en strevingen vanuit een duurzaamheidsperspectief. Misschien moeten crises nog ernstiger worden. En moeten veranderaars elkaar beter zien te vinden, samenwerken en leren door te experimenteren, dus niet ieder voor zich het wiel opnieuw proberen uit te vinden. De verdergaande horizontalisering van de samenleving, geholpen door ICT, hebben zij alvast mee.

Vriendelijke groet,

Jan.

 

Op 6 December 2011 om 2.06 zei Jan Dirven...

Dag Klaes,

welkom op deze site met een blog over communities of Practise. Dat vergt een fundamentele cultuurverandering van verticale hiërarchische organisaties. Hoe dat te stimuleren en versnellen?

Groet,

namens het beheerteam,

Jan Dirven.

 
 
 

© 2024   Gemaakt door Jan Dirven.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden