Publiceren is invloed uitoefenen. De democratisering van kennis is door de toegankelijkheid van toepassingen zoals websites en blogs van gepassioneerde mensen op internet, enorm toegenomen. Aan de andere kant neemt de invloed van publicaties in gedrukte kranten, boeken en ook televisie af. Ik vraag me af wanneer het echte omslagpunt komt of dat we dat misschien al gepasseerd zijn. De trend is gezet en zet zich onverbiddelijk door. Een mooie kant die ik er in zie is dat de betrokkenheid in de nieuwe sociale netwerken veel groter is dan bij de traditionele media. Het zijn meestal kleine groepen waardoor directe contacten mogelijk zijn. Ik ervaar dat ook met deze persoonlijke website. Ik krijg er nieuwe waardevolle contacten door die ik anders vermoedelijk nooit gehad zou hebben. Publiceren dwingt tot zo goed mogelijk formuleren van wat je denkt. Het verhoogt de transparantie van wat je doet en iedereen die dat wil kan het volgen. Anders gezegd: het is de horizontalisering en democratisering van kennis. Het heeft geen zin kennis voor jezelf te houden. Er is weinig fantasie voor nodig om je voor te stellen dat deze ontwikkelingen waar mensen op persoonlijke titel op basis van hun belangstelling zich verdiepen in vraagstukken, veel effect zal hebben voor het werken in organisaties. De traditionele verticale organisaties vervagen net als de oude media. Zij passen niet goed bij de horizontale trend.
www.benverleg.nl

Weergaven: 290

Opmerking

Je moet lid zijn van Horizontalisering.nl om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Horizontalisering.nl

Reactie van Marcel Ziemerink op 13 Juni 2009 op 21.00
Ik weet niet of door de komst van het internet en de daarbij gekomen sociale netwerken de publicaties in gedrukte kranten, boeken en ook televisie heeft doen afnemen. Maar ik ben het wel volledig met je eens dat het sociale netwerk medium de betrokkenheid en de bewustwording van maatscahppelijke problemen dichter bij brengt. Ik ben er dan ook volledig van overtuigd dat web 2.0 toepassingen niet meer weg te denken zijn, maar dat de organisaties er wel open voor moeten staan. Op medewerkers gerichte sociale applicaties kunnen bovendien zorgen voor betere samenwerking tussen afdelingen en locaties, verbeterde productiviteit en meer efficiëntie.

Het grootste voordeel van de socialnetworkinggolf is echter cultureel. Zo vervagen de politieke grenzen in bedrijven die werken met sociale applicaties. Op die manier kunnen de applicaties de cultuur van een bedrijf veranderen: ze helpen om de communicatie met klanten intern en extern te verweven in het web van de organisatie. Op de lange termijn is meegaan in de ontwikkeling de beste manier om klantgericht denken binnen bedrijven te promoten, omdat dit managers confronteert met zeer directe feiten over hoe klanten denken.

© 2025   Gemaakt door Jan Dirven.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden