De aangifte van het ministerie van Financiën tegen de Belastingdienst is het dieptepunt in de naoorlogse verhoudingen tussen rijksambtenaren en de politiek. Deze verhoudingen zijn in veel opzichten verstoord en om die te herstellen is een aantal ingrijpende maatregelen noodzakelijk. Allereerst dient de ministeriële verantwoordelijkheid te worden ingeperkt en als compensatie daarvoor zou het mogelijk moeten worden ambtenaren voor hun beleid in…
DoorgaanToegevoegd door Jan Dirven op 30 September 2020 op 22.30 — Geen reacties
Beddenmaker Koninklijke Auping in Deventer werkt volgens het circulaire bedrijfsmodel cradle-to-cradle. Alle grondstoffen van zowel bedden als matrassen moeten worden hergebruikt. In 2020 wil het bedrijf, dat volledig centraliseerd en puur vraaggestuurd werkt, alleen nog maar recyclebare producten maken op hernieuwbare energie. Duurzaam…
DoorgaanToegevoegd door Jan Dirven op 10 November 2017 op 19.00 — Geen reacties
Advies aan nieuw kabinet is tevens handvat voor gemeentelijke omgevingsvisies
Gemeenten zijn volop bezig met het voorbereiden en opstellen van omgevingsvisies in het kader van de nieuwe omgevingswet. Dat vraagt om een kijk op belangrijke en ook verschillende gebiedsbestendige ontwikkelingen in te onderscheiden gebieden en een toekomstperspectief voor de komende decennia.
De fysieke leefomgeving heeft in toenemende mate te maken met systemen die niet…
DoorgaanToegevoegd door Jan Dirven op 31 Mei 2017 op 14.59 — Geen reacties
‘Wij willen het eerste bedrijf zijn dat geen negatieve voetafdruk meer achter laat en een herstellende bijdrage levert aan milieu en maatschappij’
Ons gesprek speelt zich af in Scherpenzeel, de productielocatie voor modulaire vloerbedekking voor Europa van multinational Interface. Het is de…
DoorgaanToegevoegd door Jan Dirven op 12 Mei 2016 op 2.00 — Geen reacties
‘Kunst die aanzet tot denken is een maatschappelijke waarde die we veel meer moeten koesteren’
Door Jan Dirven
Eerder sprak ik hem met enige regelmaat in het theater van De Appel in Scheveningen, nu in zijn werkatelier vol boeken en schilderijen. Dat ging niet alleen over de voorstelling die…
DoorgaanToegevoegd door Jan Dirven op 11 November 2015 op 21.00 — 2 commentaren
De werelden van voedsel en landschap zijn praktisch en beleidsmatig strikt van elkaar gescheiden geraakt. Professionals die over voedsel praten, die het eten klaarmaken, die…
Toegevoegd door Hiske Ridder op 18 Oktober 2015 op 20.30 — Geen reacties
'Systeemtransities vragen ook om persoonlijke transities'
door Loek Kusiak en Jan Dirven
Maatschappelijke systemen lopen…
DoorgaanToegevoegd door Jan Dirven op 9 April 2015 op 22.30 — Geen reacties
Toegevoegd door Jan Dirven op 16 November 2014 op 23.00 — 1 commentaar
‘Door heel anders te werken kun je de kwaliteit van zorg enorm verbeteren en tegelijk de kosten behoorlijk terugbrengen’
Door Jan Dirven
Hij heeft zijn hart verpand aan de zorg, was 9 jaar verpleegkundige en 10 jaar manager en directeur innovatie…
DoorgaanToegevoegd door Jan Dirven op 10 November 2014 op 18.00 — 1 commentaar
Burgers en ondernemers zullen het aangezicht van onze steden in 2030 bepalen, verwacht planoloog Arie Lengkeek uit Rotterdam. ‘Het zelforganiserend vermogen van burgers en ondernemers wordt leidend.’ En politici moeten zich daar niet te veel in willen mengen.
door Loek Kusiak
In tijden van crisis begint de stad te…
DoorgaanToegevoegd door Jan Dirven op 7 Februari 2014 op 4.30 — 1 commentaar
Het jaar 2014 is als een reis in onontdekt gebied, zonder kaart en kompas, waarbij je niet weet welke verassing je morgen weer te wachten staat. Als professional in de frontlinie heb je dan niets aan de control-reflex van bestuurders en managers. Zij moeten niet remmen, maar meesturen.
Het wordt een spannend jaar, zeker voor de gemeenten. In de volkshuisvesting zullen corporaties een weg gaan zoeken in een nieuw speelveld, een veranderd arrangement met de…
Toegevoegd door Dick van Ginkel op 14 Januari 2014 op 9.49 — Geen reacties
'Nieuwe cultuur en werkwijzen kun je niet uitrollen, maar moet je inrollen'
door Jan Dirven en Marie-Louise Borsje
Na zijn politicologie studie werkte hij in diverse functies bij de ministeries van financiën en buitenlandse zaken aan vooral veranderkundige opgaven. Hij wilde die ervaring graag…
DoorgaanToegevoegd door Jan Dirven op 9 Januari 2014 op 19.00 — Geen reacties
“Ik zie veel handelingsverlegenheid bij bestuurders en professionals”
Burgers ervaren de samenleving steeds meer als chaotisch, complex, richtingloos. Toch is er feitelijk gezien geen sprake van chaos. De samenleving…
DoorgaanToegevoegd door Jan Dirven op 26 September 2013 op 11.00 — 1 commentaar
In 1787 bedacht Jeremy Bentham een gevangenis model genaamd het ‘Panopticon’. In het midden van de gevangenis staat een wachttoren en daarom heen alle cellen waarin de gevangen zitten. Het idee had een menslievende intentie. Iedere ruimte had een raam met daglicht waardoor gevangenen een zekere privacy konden genieten, en dit daglicht maakte ook dat het geheel transparant oogde. …
DoorgaanToegevoegd door Dick van Ginkel op 18 Juni 2013 op 9.12 — Geen reacties
Aad Koster, directeur van Actiz (werkgeversorganisatie in de verpleging, verzorging en thuiszorg), pleit in de Volkskrant van 10 juni 2013 voor ‘meer regie’ door het kabinet. Koster heeft het hier over de hervorming van de langdurige zorg: de zorg in tehuizen wordt straks alleen nog maar toegankelijk voor zwaar hulpbehoevenden en zorg buiten de instellingen wordt overgeheveld naar gemeenten en mantelzorgers. “Het gaat nu erg ongecoördineerd. Het beleid van gemeenten is te…
DoorgaanToegevoegd door Martine Maes op 11 Juni 2013 op 9.00 — Geen reacties
"Verticaal verkokerde hierarchie" (zie NRC voorpagina 30 mei) die niet meer adequaat werkt omdat ze ouderwets traag reageert op zeer dynamische ontwikkelingen in de wereld. Waar heb ik dat vaker gehoord? en wat is er aan te doen?
Een mogelijke denklijn met oplossingsrichting heb ik gepresenteerd tijdens een lecture op 3 mei j.l. in Brussel.
Toegevoegd door Jaap van Till op 31 Mei 2013 op 14.25 — Geen reacties
Onlangs bezocht ik in Londen de Social Enterprise Conference and Exhibition 2013. Het viel me op met hoeveel energie de mensen van de nieuwe burgerinitiatieven over hun zoektocht en successen vertelden en hoe vaak ik vanuit de gevestigde maatschappelijke organisaties (Engelse woningcorporaties) een “ja, maar” hoorde.…
DoorgaanToegevoegd door Willem van Leeuwen op 25 Mei 2013 op 21.04 — Geen reacties
Toegevoegd door Horiz op 14 Mei 2013 op 18.30 — 1 commentaar
Er broeit ook in ons land iets. Het publiek merkt al jaren dat "niet meer WERKT" wat vele vertikale lagen van hierarchische managers en bestuurders, deskundologen, autoriteiten, het gezag, bedrijven en instituties doen. Alles is te complex geworden, beweegt te snel en blijkt bij grotere variaties niet-lineair te zijn. Terwijl de wat oudere generatie die nu aan de macht is nog steeds denkt dat alles simpel, statisch en lineair is (of gemaakt kan worden) en…
DoorgaanToegevoegd door Jaap van Till op 14 April 2013 op 10.58 — 3 commentaren
Met het politieke instinct van Hans Wiegel is nooit veel mis geweest. Toch is zijn suggestie opnieuw te gaan formeren een beetje raar. Onlangs, te gast bij Eva Jinek, deed hij het weer: het idee van een tussenformatie opwerpen. Het parlement heeft geformeerd, nadat het volk heeft gekozen. “Een vruchtbare samenwerking met beide kamers der Staten Generaal” is niet nagestreefd. Daar komt veel politiek gedoe van.
Rutte noemt het zoeken naar meerderheden welgemoed de…
DoorgaanToegevoegd door Tom van Doormaal op 20 Maart 2013 op 14.47 — Geen reacties
Welkom bij
Horizontalisering.nl
© 2024 Gemaakt door Jan Dirven. Verzorgd door