In de ultra moderne omgeving van Amsterdam Bright City vertelde Ruben van Zwieten – Stichting Zingeving Zuidas – gisteren het kerstverhaal afgewisseld met muziek van Patrick Verheij. Het leverde een mooie warme combinatie op.

Het kerstverhaal is een onmogelijk verhaal zo zegt Ruben. De geboorte van een god in een mensenkind in een stal ergens in een klein plaatsje, terwijl in die tijd de oppermachtige Romeinse keizer Augustus het helemaal voor het zeggen had. Wat moeten we daar nu mee? Welke betekenis kennen we daar aan toe?

Mensen zoeken universeel naar de zin van het leven, iedereen wil er toe doen. Dat geldt ook voor organisaties. Als wij geen betekenis toekennen aan een organisatie houdt deze op te bestaan. Als een organisatie niets toevoegt heeft deze geen zin meer. We staan er misschien niet zo vaak bij stil of we zijn het ons niet zo bewust. Dat is jammer, want de essentiële vragen vormen een bron van inspiratie. Het motiveert mensen als er een besef is waarvoor iets dient.

Een recent voorbeeld is André Agassi. Hij vertelt dat hij tennis haatte. Zijn vader dwong hem eindeloos te oefenen en te oefenen. Hij won veel maar beleefde geen vreugde aan het spel. Dat veranderde op zijn 27ste toen hij zich ging inzetten voor kansarme jongeren in Las Vegas. Daardoor kreeg het voor hem zin om te spelen en zich in te zetten. Ik vind het een mooie illustratie van de kansen voor organisaties om die zin expliciet te maken. Zo’n bestaansreden inspireert. Mensen in zo’n organisatie werken met meer plezier en verspillen waarschijnlijk minder energie aan zinloos gedoe dat veel organisaties teistert.

Organisaties met zonnekoningen die geen werkelijke belangstelling hebben voor mensen inspireren niet en motiveren niet. Methodieken en technieken die de zonnekoningen van deze tijd moeten helpen zijn er in overvloed, maar zonder die expliciete zin zijn ze zinloos. Het pleiten voor betere planning, meer financiële controle, strakkere regie, slimmer organiseren, leiderschap met lef, en ga zo maar door, zijn hoewel op zichzelf goed te begrijpen, vrijwel kansloos als die betekenis verborgen blijft.

In de kersttijd staan veel mensen wel even stil om te reflecteren. Het is de kunst om dat het hele jaar door te doen. Aan de Zuidas kan dat.

Weergaven: 57

Opmerking

Je moet lid zijn van Horizontalisering.nl om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Horizontalisering.nl

© 2020   Gemaakt door Jan Dirven.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden