Horizontalisering is ook meer het emotionele perspectief de ruimte geven. Reactie op Wallage

Interessant interview met Wallage, van februari! Niet gedateerd, dus zo snel gaat het leven ook weer niet:

1. horizontalisering schept het probleem dat voor het uitoefenen van macht er geen verantwoordingsmechanisme is. Ik had me ook niet gerealiseerd dat eigenlijk in de VS de partijen betekenisloos zijn geworden.

2. Instituties gaan als tegenbeweging zelf nog meer macht verzamelen, door bijv. te fuseren.

Dat populisme een beweging tegen de macht van verticale instituties vormt, is mij wel duidelijk, maar het helpt niet om populisme weg te zetten als “de woorden van de daden ontkoppelen”. Het is relevant om te begrijpen waar populisme vandaan komt. maakt. Bas Heijne zegt het zo: “Het nieuwe populisme gaat over identiteit en gemeenschap in tijden van globalisering en immigratie, twee fenomenen die de progressieve politiek nooit goed in een verhaal heeft weten te vatten.” (NRC, 31 december 2010 ). Het gaat dus niet over het rationele “maar luttele seconden tijdwinst op slechts enkele stukjes snelweg”.Bas Heijne werkt dit verder uit in zijn nieuwe boek ‘Moeten wij van elkaar houden‘. Ook kun je luisteren naar hem in VPRO Marathoninterview. http://www.vpro.nl/programma/marathoninterview/afleveringen/44236135/

Paul Schnabel zegt eigenlijk hetzelfde over het rationele van de instituties versus het emotionele van het populisme: “De politieke stromingen die als populistisch gekwalificeerd worden, zetten zich nu af tegen wat zij als kosmopolitisch beschouwen. In essentie gaat het om de tegenstelling tussen particularisme en universalisme, om een verschil tussen het benadrukken van de bijzonderheid van de eigen groep en het uitgaan van de gelijkheid van alle mensen, om behartiging van meer het eigen nationale belang dan de toekomst van de wereld. Het verschil leidt niet simpelweg tot een strijd om de macht, er is ook een verschil in morele rechtvaardiging. Het universalisme wint het dan van het particularisme, dat emotioneel weer sterkere papieren heeft. Voor ieder geldt dat de betrokkenheid bij de eigen persoon, het eigen gezin en de eigen groep groter is dan de betrokkenheid bij willekeurige anderen, laat staan de mensheid als geheel. Het morele oordeel kan dat maar voor een deel corrigeren.” Paul Schnabel | NRC Handelsblad| Dinsdag 20-09-2011. De traditionele politieke partijen hebben geen antwoord op het emotionele.

Wallage vermijdt dat woord ook.

Weergaven: 98

Opmerking

Je moet lid zijn van Horizontalisering.nl om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Horizontalisering.nl

© 2024   Gemaakt door Jan Dirven.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden