Omdat ik de Horizontaliseringskrant èn thuis gestuurd had gekregen en daarna ook nog in tweevoud op mijn werkplek ontving, ben ik toch maar gaan lezen. Gereserveerd weliswaar; op mijn hoede voor een zoveelste aanzet voor een re-organisatie dan wel dynamisch organisatie ontwikkelingsplan. Maar mijn reserve verdween snel! De benadering van Horizontalisering spreekt mij om meerdere redenen aan. Ik noem een paar aspecten die mijn aanvankelijke scepsis wegnamen:

1. Vertikaal is niet slecht. Je kunt alleen maar horizontaal zijn als er ook vertikaal is. Dat geeft ruimte (of, het voegt een extra dimensie toe. Vertikaal 1, horizontaal erbij, 2 dimensies, en wie weet gaan we ook nog eens de diepte in;-).

2. De machtvraag! In het stuk over innoveren werd op twee manieren een antwoord gegeven op de machtsvraag. Immers, in een horizontaal proces moet iedereen gelijk toegang hebben tot het gesprek, toegang hebben tot informatie, data, kennis, toegang tot geld, middelen. Die gelijkheid staat vaak op gespannen voet met de vertikale krachten van hiërarchie of rechtshandhaving of strategische posities.
Een 'machthebber' die deel uitmaakt van een horizontaal proces, moet zijn belang duidelijk kenbaar maken. En dan niet als het belang van de wethouder, of het Rijk, maar zoals Rinus de Waard zegt, het belang van duurzaamheid, (of het belang van goede zorgverlening).
Of, zoals bij het Gemengde Bedrijvenproject, waar deelnemers een gedeeld belang in handen geven geven van een derde, met de voorwaarde hun eigen belangen niet te schaden.

3. Web 2.0 is een Ei. Lezend over horizontalisering dacht ik eerst dat het Web2.0 is dat het allemaal mogelijk maakt. Maar toen dacht ik, 'deze krant is gewoon papier'. Web 2.0 is digitale horizontalisering, geen kip maar ei!
De kennis over Vertikaal en Horizontaal moet daarom gebruikt worden bij de keuze van instrumenten (tools) die in Web2.0 beschikbaar zijn. Niet alle problemen zijn op te lossen via een Wiki(pedia), niet alle onderwerpen lenen zich voor een breed publiek, daar kan ook binnen Web2.0 rekening worden gehouden.

Weergaven: 55

Opmerking

Je moet lid zijn van Horizontalisering.nl om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Horizontalisering.nl

Reactie van Krispijn op 25 Februari 2009 op 22.42
@Pierre. Leuk artikel. Moet toch duidelijk vaker rondneuzen op horizontalisering.

Helemaal eens met je derde punt. Ik zit zelf al een aantal maanden te broeden op een stuk om web 2.0 een plek te geven binnen het framework voor interactieve beleidsvorming. Uiteraard naar aanleiding van Innovatie 2.0 en mijn deelname aan de Toolbox van Buiten naar Binnen van de Academie Sociale Zaken.

© 2024   Gemaakt door Jan Dirven.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden